składniki na ciasto kruche:
180 g mąki orkiszowej lub pszennej
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g masła, schłodzonego
25 g cukru pudru
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wzdłuż krawędzi odcinamy ok. 1 cm ciasta, formujemy niego wałek i przyklejamy go do zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc rant aby nie wylała nam się masa. Całość ponownie schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200 st. przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę:
80 g mleka w proszku
60 ml mleka świeżego
1 łyżka kakao
40 g cukru
60 g masła
wykonanie:
Świeże mleko, cukier, masło oraz kakao doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszamy. Gdy powstanie jednolita masa zestawiamy z ognia. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy na gładką masę. Gorącą masę równomiernie wykładamy na upieczone ciasto. Dowolnie dekorujemy np. bakaliami.
Uwielbiam 🙂 Teściowa go robi 🙂 Coś pysznego 🙂