składniki:
100 g mąki orkiszowej
50 g cukru
100 g otrębów owsianych
100 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
75 g pestek z dyni
2 łyżeczki sezamu
2 łyżeczki nasion lnu
wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy otręby, cukier, 50 g pestek z dyni oraz masło i siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy. Wycinamy nożem kwadraciki lub prostokąciki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W osobnej miseczce mieszamy pozostałe pestki dyn z nasionami sezamu oraz lnu. Wierzch każdego ciasteczka posypujemy mieszanką nasion delikatnie dociskamy do ciasteczek. Pieczemy w 160 st. C przez ok. 15-20 min.