składniki na ciasto naleśnikowe:
250 g mleka
250 g mąki
250 g wody
2 jajka
4 łyżki oleju np. słonecznikowego
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię.
składniki na farsz z serka i truskawek:
ok. 300 g białego serka śmietankowego
2 – 3 łyżki cukru do smaku
300 g truskawek bez szypułek
opcjonalnie:
cukier waniliowy do smaku
cukier puder do posypania
wykonanie:
Serek miksujemy z cukrem na gładką masę. Truskawki kroimy w plasterki lub cząstki.
Każdy naleśnik smarujemy serkiem, układamy pokrojone truskawki i dowolnie zwijamy. Podajemy opcjonalnie oprószone cukrem pudrem.