jagodzianki

3618

składniki na ciasto:
500 g mąki orkiszowej
4 żółtka
50 g drożdży
100 g masła
150 g cukru
ok. 200 ml mleka
1 szczypta soli
dodatkowo:
1 białko lub całe jajko do posmarowania

wykonanie:
Masło roztapiamy. Drożdże dokładnie mieszamy z 50 g cukru, 100 ml letniego mleka oraz 4 łyżkami mąki. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i dodajemy do podrośniętego rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą, pozostały cukier oraz mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie „odchodziło” od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

składniki na kruszonkę:
35 g mąki krupczatki
25 g cukru
25 g masła

wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy sypkie ciasto.

składniki na nadzienie:
ok. 300 g jagód
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki cukru

wykonanie:
Owoce delikatnie mieszamy z bułką tartą oraz z cukrem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy krążki np. szklanką, w środku każdego krążka robimy wgłębienie i nakładamy ok. 1 łyżeczkę jagód. Zlepiamy brzegi, formujemy kulki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 – 20 min, aż bułeczki będą rumiane.

jagodzianki_1

jagodzianki_2

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here