ogórki na zimę z ziołami prowansalskimi

9417

składniki:
2000 g ogórków gruntowych, świeżych
250 ml octu
240 g cukru
8 ząbków czosnku
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki ziół prowansalskich
50 g soli

wykonanie:
Ogórki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (ok. 3 cm), wkładamy do dużego garnka, zasypujemy solą i pozostawiamy na ok. 3 godz.. Ocet mieszamy z cukrem, curry oraz ziołami prowansalskimi i tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki. Odstawiamy ponownie na ok. 3 godz. Następnie odcedzamy ogórki na durszlaku do innego naczynia. Ogórki przekładamy do wyparzonych słoików. Do każdego wkładamy po 2 ząbki czosnku oraz szczypcie gorczycy i zalewamy zalewą. Zakręcamy zakrętką. Pasteryzujemy 10 min.

ogorki_z_ziolami_prowan

1 KOMENTARZ

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here