tort z mascarpone i malinami

6394

składniki na ciasto I:
60 g mąki orkiszowej
60 g cukru
70 g masła, w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka, za każdym razem miksujemy do połączenia się z masą. Dodajemy przesianą z budyniem oraz proszkiem do pieczenia mąkę i mieszamy delikatnie przy pomocy szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 25 min. w 180 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na ciasto II:
60 g mąki orkiszowej
60 g cukru
70 g masła, w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 budyń czekoladowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Postępujemy tak samo jak przy cieście I.

składniki na ciasto III:
60 g mąki orkiszowej
60 g cukru
70 g masła, w temperaturze pokojowej
2 jajka
1 budyń o smaku malinowym
odrobina czerwonego barwnika spożywczego do uzyskania koloru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Postępujemy tak samo jak przy cieście I.

składniki na krem:
500 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
200 g świeżych malin

wykonanie:
Mascarpone miksujemy, w osobnym naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem. Dzielimy na 3 części.

Na blat czekoladowy rozsmarowujemy cieniutką warstwę kremu, wykładamy 100 g malin i rozsmarowujemy 1/3 kremu. Wykładamy ciasto z budyniem malinowym, rozsmarowujemy cieniutko kremem, rozkładamy pozostałe maliny i wykładamy równomiernie 2 część kremy. Następnie układamy ostatni blat i pokrywamy go pozostałą częścią kremu. Dowolnie dekorujemy np. malinami.

tort_z_serkiem _masc

tort_z_serkiem _masc1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here