pierogi z marchewką

6604

składniki na farsz z marchewki:
300 – 400 g marchewki
2 cebule
sól
masło do smażenia

wykonanie:
Marchewki obieramy, wkładamy o garnka z wodą i wstawiamy na ogień, gdy woda zawrze gotujemy ok. 4 min. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (najlepiej klarowanym). Gdy marchewka się podgotuje, odcedzamy ją, odstawimy do przestudzenia a następnie ścieramy na tarku o drobnych oczkach. Połowę cebuli mieszamy z utartą marchewką, doprawiamy solą.

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 500 g mąki
ok. 200 g wody
1 jajko
2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem i resztą cebulki.

pierogi_z_marchewka1

pierogi_z_marchewka

pierogi_z_marchewka2

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here