piernik staropolski dojrzewający

8782

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 g masła
200 g cukru
250 g miodu
60 ml mleka
2 jajka
40 g przyprawy do piernika
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 szczypta soli
dodatkowo:
ok. 500 g gęstego powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
opcjonalnie masa orzechowa

wykonanie:
W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do mleka, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy np. w szklanej misce w garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2- 4-6 tygodni (różne są szkoły 😉 u mnie dojrzewa ok. 4 tygodni). Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok.1/2 cm,  przekładamy do jednakowych blaszek (21×25 cm) i pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 -20 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone blaty przekładamy podgrzanym powidłem śliwkowym. Piernik zawijamy w folię spożywcza, obciążamy równomiernie i pozostawiamy 1-2 dni w chłodnym miejscu. Następnie kroimy piernik na 2 część wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Oblewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. (Ja jednego piernika przełożyłam tylko powidłem a drugiego powidłem i masą orzechową.)

*Ciasta najlepiej upiec ok. 7 dni przed świętami. Przełożyć, zawiną w folię spożywczą, obciążyć. Polać czekoladą 1-2 dni przed świętami.

składniki na polewę:
130 g masła lub margaryny
3 łyżki kakao, kopiate
5 łyżek cukru
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wody, gorącej
5 łyżek kwaśnej śmietany

wykonanie:
Masło, kakao oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do połączenia się składników.Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do rozpuszczonych wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym  razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasta.

piernik_dojrzewajacy2

piernik_dojrzewajacy4

piernik_staropolski2

2 KOMENTARZE

  1. Witam serdecznie!
    Chciałam zapytac o to 'chlodne miejsce’ – czy moze to byc lodowka? Niestety, w mieszkaniu jest zbyt cieplo, a balkonu/spizarni nie posiadam. Nigdy tez nie robilam tego typu piernika, wiec nie mam doswiadczenia z dojrzewajacym ciastem.
    Bede ogromnie wdzieczna za odpowiedz.

Skomentuj Marta Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here