domowe bułeczki śniadaniowe

28248

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
45 g drożdży
250 ml wody
40 g oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
żółto wymieszane z 1 łyżeczką wody
czarnuszka, mak, sezam do posypania

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz ok. 4 łyżkami letniej wody. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmieszane drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Następnie ciasto dzielimy na 10 w miarę równych części, formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy każdą żółtkiem wymieszany z wodą i posypujemy ulubionymi ziarnami. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 20-25 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here