składniki:
3 jajka
150 g pieczarek
ok. 1/2 średniej cebulki
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
bułka tarta
szczypiorek, natka pietruszki
masło
wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, przekrawamy ostrym nożem wzdłuż. Delikatnie wydrążamy środek. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy na patelnię z łyżką masła. Cebulkę obieramy i drobno siekamy, a następnie dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy, aż nadmiar wody wyparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Białka i żółtka jajek rozgniatamy jak najdrobniej widelcem a następnie łączymy z pieczarkami. Dodajemy musztardę oraz śmietanę, mieszamy opcjonalnie jeszcze doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy skorupki. Wierzch posypujemy bułką tartą i smażymy do zrumienienia na maśle (farszem do dołu). Podajemy na ciepło (na zimno również dobrze smakują). Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natka pietruszki.