ciasteczka korzenne a la spekulosy (Speculaas)

554
[Głosów:5    Średnia:5/5]

składniki:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 – 140 g cukru brązowego
4 łyżki mleka
150 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki goździków, mielonych
1/4 łyżeczki imbiru, (sproszkowywanego)
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

wykonanie:

Cukier mielimy na puder. Mąkę mieszamy z cukrem oraz z przyprawami. Dodajemy mleko i masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce (najlepiej przez noc). Ja dzisiaj nie schładzałam i też wyszły dobre 😉 Następnie rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką) i wykrawamy ciasteczka. Tradycyjnie wyrabia się je przy użyciu drewnianych form, ja takich nie mam więc wykrawam zwykłymi foremkami 🙂  Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10-15 min. w 170 st. C., lub do zrumienienia.

(Inspiracja z przepisu belgiaodkuchni.blogspot.com)

(Visited 330 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here