pierożki ołpińskie

4489

składniki na nadzienie serowe:
120 g sera białego, zmielonego
25 g masła, miękkiego
1 jajko (białko oddzielone od żółtka)
1 łyżka cukru (lub więcej do smaku)
1/2 łyżki budynku waniliowego
25 g rodzynek

wykonanie:
Ser mieszamy z budyniem i rodzynkami. Cukier miksujemy z żółtkiem. Zmiksowane dodajemy do sera, mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko, dodajemy do sera i mieszamy do połączenia.

składniki na ciasto krucho drożdżowe:
320 g mąki orkiszowej lub pszennej
20 g drożdży
1/4 szkl śmietany, kwaśnej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżka cukru
1 szczypta soli
dodatkowo białko
cukier kryształ

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy ze śmietaną oraz cukrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem. Dodajemy mieszankę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy Wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy po troszkę nadzienia, sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w 175 st. C do zrumienienia.

5 KOMENTARZE

Skomentuj Restauracje Kraków | DaPietro Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here