
składniki:
600 g mąki pszennej
350 g cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
375 ml ml maślanki
125 ml oleju
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
owoce agrestu, tyle aby przykryć wierzch ciasta
wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy maślankę oraz olej i miksujemy. Następnie dodajemy Mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy agrest. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem.
Nie jadlam jeszcze ciasta z agrestem. Musze spróbować
uwielbiam takie ciasta, chyba się zmobilizuję i dziś zrobię 😀
Ciasto bardzo dobre, wyrosło wysokie, wilgotne. Polecam:-))
Cieszę się bardzo 🙂