składniki:
paluszki
czekolada biała
czekolada mleczne lub deserowa
cukrowe gwiazdki
cukrowa posypka
wykonanie:
Paluszki tniemy na ok. 5 cm kawałki oraz ok. 5,5 cm. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na jednego bałwanka potrzebujemy 5 paluszków 5 cm i jeden 5,5 cm. Każdy z paluszek 5 cm namaczamy w białej czekoladzie i układamy na papierze go pieczenia jeden koło drugiego tak aby się stykały. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie połączone paluszki zanurzamy (ok.1/3 część) w czekoladzie ciemnej. Paluszki o długości 5,5 cm zanurzamy w czekoladzie ciemnej i układamy na połączeniu czekolady białej i ciemnej. Tak powstał kapelusz. Przyklejamy gwiazdki. Czekoladą ciemną robimy oczy i usta. Nosek zrobiłam z cukrowej gwiazdki obcinając dwa naprzeciwległe ramiona. Możemy dodatkowo udekorować cukrową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia.