tort serduszko dla babci i dziadka

182
[Głosów:9    Średnia:5/5]

Do złożenia toru w kształcie serduszka użyłam 3 blaty kwadratowe: kakaowy, makowy, orzechowy oraz 3 blaty okrągłe: dwa biszkoptowe jasne i jeden biszkoptowy kakaowy.

składniki na blat kakaowy (kwadratowy):
30 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
10 g kakao
2 jajka, białka oddzielone od żółtek
60 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C.

składniki na blat makowy:
75 g maku suchego
66 g cukru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
3/4 łyżki kaszy manny
1/2 łyżki bułki tartej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia a następnie odsączamy i mielimy 2x. Żółtka miksujemy z cukrem na na puszystą masę. Do maku dodajemy kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, zmiksowane żółtka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 20-30 min. w 174 st. C.

składniki na blat orzechowy:
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka maki orkiszowej lub pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jajka, białka oddzielone od żółtek
2 łyżki cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz kakao i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C.

składniki na biszkopt jasny (okrągły):
40 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
2 jajka, białka oddzielone od żółtek
60 g cukru

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z ziemniaczaną i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty w poziomie a następnie każdy blat na pół tak aby otrzymać 4 półkola.

składniki na biszkopt kakaowy (okrągły):
15 g mąki orkiszowej lub pszennej
8 g mąki ziemniaczanej
5 g kakao
1 jajka, białko oddzielone od żółtka
30 g cukru

wykonanie:
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtko. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z ziemniaczaną oraz kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do kwadratowej formy, wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 – 20 min. w 170 st. C.

składniki na krem:

500 g serka mascarpone
400 g śmietanki kremówki 36%
ok. 4 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku)
ok. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszaną z ok. 1 łyżką wody

wykonanie:
Mascarpone miksujemy z rozpuszczoną kawą i wystudzoną. W osobnym naczyniu miksujemy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części (część którą będziemy przekładać i łączyć elementy tortu i część do obłożenia i dekoracji)

wykonanie tortu:
Na paterze układamy blat kakaowy (kwadratowy) nasączamy go i smarujemy go kremem. Do jego dwóch przyległych ramion przekładamy dwa półkola biszkoptu jasnego okrągłego, które również nasączamy i smarujemy kremem. Następnie na blat kakaowy układamy blat makowy, nasączamy go i nakładamy na niego krem. Na półkola układamy półkola kakaowe, nasączamy je i smarujemy kremem. Ostatnią warstwą jest blat orzechy i półkola biszkoptu jasnego, które nasączamy i całość pokrywamy kremem. Dowolnie dekorujemy. Tort schładzamy w lodówce i podajemy

Tort serduszko krok po kroku
  • etykietki wyszperane z internetu
(Visited 104 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here