taratuszki – pulchniutkie faworki rosyjskie

4147

składniki:
300 g mąki + mąka do zagniatania ciasta
250 ml zsiadłego mleka lub kefiru
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżka masła, roztopionego
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
1 łyżka spirytusu
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
W dużej misce dokładnie mieszamy zsiadło mleko lub kefir z jajkiem, cukrem, sodą, solą, masłem. Dodajemy mąkę oraz spirytus i mieszamy do połączenia się składników (ciasto będzie luźne, konsystencją będzie przypominała ciasto na racuchy). Odstawiamy na ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy stopniowo mąkę i wyrabiamy ciasto, mąki dodajemy tyle, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni. Następnie wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt o ok. 1 cm grubości. Wycinamy mniejsze prostokąciki np. 4x8cm. Każdy po środku nacinamy i przewijamy jak faworki. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Just Megik Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here