mazurek makowo kokosowy

7422

składniki na ciasto makowe:
10 białek
120 g masła
150 g mąki
220 g cukru
150 g suchego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło roztapiamy, odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy masło na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz makiem i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przelewamy do foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok 30 -40 min w 170-180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.

dodatkowo:
skórka pomarańczowa Helio
polewa i dekoracja deserowa Helio

składniki na krem kokosowy:
500 ml mleka
1 żółtko
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g wiórek kokosowych
120-140 g cukru pudru
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
250 ml mleka zagotowujemy, dodajemy wiórka kokosowe. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtko, mąkę orkiszową oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i ostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy z kurem pudrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na wierz. Kremem przekładamy blaty makowe. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i dekorujemy polewą czekoladową oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

  • wpis zawiera lokowanie produktu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here