zapiekanka makaronowa z cukinią

9559

składniki:
300 g makaronu świderki
2 duże cukinie
200 g kiełbasy, ulubionej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
2 ząbki czosnku
1 cebula
100 g sera żółtego
200 ml śmietanki 30%
2 szczypty ziół prowansalskich
2 żółtka
sól, pieprz
opcjonalnie: natka pietruszki

wykonanie:
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Śmietankę podgrzewamy z ziołami nie doprowadzając do wrzenia a następnie odstawiamy do wystudzenia. Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Następnie przekładamy do innego naczynia. Papryki kroimy w cienkie paseczki i dusimy z odrobiną masła lub innym tłuszczu na tej samej patelni co smażyliśmy kiełbasę. Uduszoną paprykę przekładamy do kiełbasy. Następnie na tą samą patelnie dajemy czosnek pokrojony w plasterki oraz cukinię startą na grubych oczkach (z tartej cukinii odciskamy nadmiar soku) i chwilkę dusimy. Uduszoną przekładamy do kiełbasy i papryki, dodajemy makaron oraz opcjonalnie posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Wystudzoną śmietankę mieszamy z żółtkami i polewamy po „składnikach zapiekanki”, całość mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i przekładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zapiekamy przez ok. 25-30 min., w 180 st. C. Pod koniec posypujemy startym żółtym serem.

1 KOMENTARZ

Skomentuj Karolina Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here