ciasteczka grzybki – kruche

28934

składniki na ciasto – nóżki:
200 g mąki
80 g orzechów włoskich, zmielonych
60 g cukru, drobnego kryształu
70 g masła, w temperaturze pokojowej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem oraz jajkiem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi orzechami. Miksujemy tylko do powstania grudek a następnie zagniatamy formując kule. Wkładamy ją do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce.

składniki na ciasto – kapelusze:
400 g mąki
75 g cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
150 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło miksujemy z jajkiem, żółtkiem oraz cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formujemy kule. Wkładamy ją do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce.

Z lodówki wyciągamy ciasto na nóżki. Odrywamy po kawałeczku, formujemy wałeczki, mogą być różnej wielkości (np. o średnicy 1-1,5 cm i długości 5 cm) w zależności jakie chcemy mieć grzybki, duże czy małe). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C, na rumiano (czas zależy od wielkości). Upieczone odstawiamy do wystudzenia.

Następnie wyciągamy ciasto na kapelusze. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kuleczki wielkości np. orzecha włoskiego. Wielkość kulek zależy od wielkość nóżek. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C, przez na rumiano (ok. 15 min., czas zależy od wielkości). Upieczone odstawiamy do wystudzenia. W każdym kapeluszu, przy pomocy szpiczastego noża robimy wgłębienie, aby można było przymocować trzonek (nóżkę)

składniki na polewę:
czekolada gorzka
czekolada mleczna
masło

wykonanie:
Ok. 50 g czekolady gorzkiej i ok. 50 g mlecznej oraz 1 łyżkę masła rozpuszczamy. Po kolei zanurzamy końcówki nóżek i przytwierdzamy do kapeluszy. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie rozpuszczamy trochę więcej czekolady i każdy kapelusz grzybka zanurzamy w czekoladzie. Układamy na papierze do pieczenia (możemy wstawić do lodówki) i odstawiamy do zastygnięcia.

inspiracja z przepisu orchideli. com

1 KOMENTARZ

Skomentuj Monika Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here