
składniki na ciasta miodowe:
280 g mąki
125 g masła
1 jajko
3 łyżki miodu
50 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Każdą cienko rozwałkowujemy na wielkość foremki (ok.22×32 cm, miara dna). Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C na rumiano, przez ok. 15 min. Upieczone ciasto delikatnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
składniki na krem budyniowy:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy (40 g)
1 łyżka mąki pszennej
50 g cukru
250 g masła, w temperaturze pokojowej
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budy oraz mąkę i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na tzw. puch. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem.
dodatkowo:
herbatniki np. kakaowe na dwie warstwy
puszka masy kajmakowej
wykonanie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta miodowego wykładamy 1/2 część kremu budyniowego. Na kremie układamy jedną warstwę herbatników, które smarujemy masą kajmakową. Następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników, które wykładamy pozostały krem i przykrywamy drugim ciastem miodowy. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami.

