
składniki:
500 g filetów z dorsza lub mintaja
120 g marchewki
70 g selera
70 g pietruszki
150 g cebuli
70 g koncentratu pomidorowego
150 g passaty pomidorowej
sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego
sok z cytryny
mąka do obtoczenia filetów
olej do smażenia
wykonanie:
Filety rybne kroimy na kawałki ok. 4-5 cm, oprószamy solą oraz pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę, pietruszkę oraz selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz opcjonalnie zmieloną paprykę i zasmażamy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat pomidorowy oraz passatę, trochę wody oraz doprawiamy sokiem z cytryny.
W naczyniu żaroodpornym lub na duży talerz wykładamy 1/2 część sosu warzywnego, na którym układamy usmażoną rybę i następnie pozostały sos warzywny. Wierzch możemy udekorować natką pietruszki lub jarmużem. Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub na zimno.
