babka marchewkowa

284

składniki:
300 g mąki
200 g cukru
4 jajka
250 g marchewki, obranej
225 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki. Do kielich blenrera przekładamy pokrojoną marchewkę, cukier oraz jajka i blendujemy na papkę. Przekładamy do garnka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki na babkę z kominem. Pieczemy w ok. 170 st.C przez ok. 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczoną pozostawiamy w formie do przestudzania a następnie wyciągamy z formy. Całkowicie wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here