Wigilijny pasztet z białej fasoli

11027

składniki:
500 g fasoli Jaś lub innej białej
3 cebule
2 marchewki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
2 ziarenka ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku

wykonanie:
Fasolę myjemy kilkakrotnie, odstawiamy na 12 godzin do namoczenia. Gotujemy w wodzie z niewielką ilością soli, zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości.
Marchewkę myjemy, gotujemy i obieramy z łupinki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor.
Ugotowaną fasolę, cebulę oraz marchewkę miksujemy. Dodajemy olej, jajka, bułkę tartą oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 31 cm x11,5 cm x 7,5 cm (wymiary podane  w długości i szerokości  górnej) wykładamy papierem do pieczenia. Wyrobioną masę przekładamy do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, ustawiamy na funkcję góra-dół,  wkładamy keksówkę , zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy przez ok. 50 min. do uzyskania złotego koloru.

Pasztet podajemy  na zimno z pieczywem, kiszonym ogórkiem oraz ostrymi sosami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here