składniki na ciasto:
600 g mąki
70 g drożdży
1 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
2 jaja
2 żółtka
125 g masła lub margaryny
wykonanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe do podrośnięcia. Masło roztapiamy. Jaja i żółtka ucieramy z cukrami na kogel mogel. Do mąki dodajemy wyrośnięte rozczyn i utarte jajka. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowe letnie mleko. Ciasto powinno być twardsze niż na pierogi. Następnie dodajemy stopniowo schłodzone płynne masło.
składniki na masę makową:
500 g maku
125 g masła lub margaryny
1 szkl cukru
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
1 białko
polewa czekoladowa
wykonanie:
Mak parzymy i mielimy 2 razy maszynką. Masło roztapiamy i dodajemy do maku. Jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy z makiem.
Z ciasta formujemy 2 placki, które smarujemy białkiem i rozsmarowujemy na nie masą makową. Zwijamy w rolady. Zawijamy luźno w papier do pieczenia. Pieczemy w 170 st.C. (Inspiracja z przepisu cioci Dorotki Sydorczak 🙂