składniki:
250 g mąki
250 g miodu
50 g orzechów włoskich
25 g smalcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
wykonanie:
W garnku roztapiamy smalec z miodem i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i orzechami. Następnie łączymy ostygnięty miód z mieszanką suchych składników i zagniatamy ciasto. Gdyby wyszło za rzadkie dosypujemy troszkę mąki, natomiast gdyby było za gęste dodajemy troszkę roztopionego i schłodzonego miodu. Po wyrobieniu wałkujemy na ok. 7-10 mm. Wykrawamy foremką ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je wodą. Pieczemy w 180 st.C przez ok 13-15 min. Po upieczeniu możemy udekorować np. lukrem albo czekoladą. Ciasteczka potrzebują trochę czasu po leżakować w wilgotnym miejscu aby zmiękły. (wg przepisu Macieja Kuronia)