szybkie pierniczki z mąką żytnią

3800


składniki:

150 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej
60 g cukru pudru
50 g miodu
50 g masła
1 jajko
1/2 łyżki kakao
1 – 2 łyżki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Masło z miodem umieszczamy w rondelku, rozpuszczamy na małym ogniu, cały czas mieszamy nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, zastawiamy z ognia i studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko oraz przestudzoną masę z masła i miodu. Wszystko wieszamy i zagniatamy ciasto (może się kleić). Następnie przekładamy na stolnicę, delikatnie podsypujemy mąką. Wałkujemy na ok. 3 mm grubości i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratę i odstawiamy do wystudzenia. Możemy je dowolnie udekorować np. lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy kilka obranych cząstek jabłek (które należy co kontrolować / wymienić, aby nie pleśniały), z których pierniczki pochłoną wilgoć i będą miękkie.

pierniczki_szybkie

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here