lebkuchen pyszne świąteczne pierniczki

2517

składniki:
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów
85 g masła
200 ml płynnego miodu
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamony, mielonego
1/2 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej
dodatkowo:
lukier

wykonanie:
W rondelu na małym ogniu podgrzewamy masło z miodem, do całkowitego rozpuszczenia się masła. Następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałe suche składniki mieszamy w misce wraz z kandyzowaną skórka pomarańczową, wlewamy masę maślano miodową i zagniatamy ciasto (może wyjść lepkie). Następnie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, gdyż trochę podrosną. Pieczemy przez ok. 12- 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia (gdyby były bardzo miękkie pozostawiamy je przez ok. 2 min. na blaszce a następnie wykładamy na kratkę). Po wystygnięciu polewamy je rzadkim lukrem. Gdyby pierniczki stwardniały umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu lub do naczynia w którym je przechowujemy umieszczamy kawałki jabłek aby nabrały od nich wilgoci (jabłka często wymieniamy aby nie spleśniały).  (inspiracja z przepisu znalezionego na mojewypieki. com)

lebkuchen3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here