ciasto miodowe brazylianka

5630


składniki na ciasto:

500 g mąki
200 g cukru pudru
100 g masła
2 jajka
4 łyżki miodu, płynnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki sody

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (20cmx35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy każdy placek w 180 st. C przez ok. 15- 20 min.

składniki na krem:
250 ml mleka
100 g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyża mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
150 g masła, miękkiego

wykonanie:
Z mleka, cukru oraz mąki gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładki krem.

składniki na masę jabłkową:
1000 g jabłek
1 galaretka np. o smaku pomarańczowym
60 ml gorącej wody

wykonanie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do jabłek, mieszamy i zestawiamy z ognia.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem budyniowy, przykrywamy go drugim ciastem na który wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją ostatnim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji)

brazylianka

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here