domowe sajgonki z kurczakiem

7260

składniki na ciasto (ok. 16 szt):
500 g mąki
50 g masła, miękkiego
1 jajko
2 żółtka
250 ml wody, gorącej
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
2 łyżki mąki
1-2 łyżki wody

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz masło i siekamy nożem. Dodajemy jajko oraz żółtka i siekamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na ok. 15 min. aby odpoczęło (ciasto można przygotować dzień wcześniej, wtedy wkładamy je do woreczka i umieszczamy w lodówce). Gdy mamy gotowy farsz, cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kwadraty o wymiarach ok. 14 cm x 14 cm. W miseczce mieszamy 2 łyżki mąki z wodą.

składniki na farsz:
ok. 400 g piersi z kurczaka
200 g białej kapusty, drobno poszatkowanej
120 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
mały kawałeczek zielonego pora
sól, pieprz

wykonanie:
Mięso kurczaka milimy lub drobno siekamy i przekładamy na dużą rozgrzaną z tłuszczem patelnie, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz imbir i smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę, cebulę oraz pokrojonego w cienkie paski pora. Całość  mieszamy, doprawiamy do smaku i dusimy przez ok. 5 min. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Na środek każdego kwadratu z ciasta umieszczamy ok. 2 łyżki farszu. Dolny róg składamy na farsz, a do środka składamy dwa rogi boczne. Na górny róg rozsmarowujemy mąkę wymieszaną z wodą (ułatwi sklejenie sajgonki) i zwijamy sajgonkę. Gotowe sajgonki wrzucamy na głęboki, gorący tłuszcz i smażymy przez ok. 2-3 min. na złoty kolor a następnie przekładamy na ręcznik papierowy. Gotowe sajgonki podajemy z sosem słodko kwaśnym.

składniki na sos słodko kwaśny:
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki keczupu
3/4 szkl cukru
125 ml octu
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru i częściowego zredukowania sosu. Odstawiamy do przestudzenia.

sajgonki

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here