
składniki:
140 g mąki orkiszowej
150 g cukru
100 g czekolady deserowej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego, przepis tutaj)
2 jajka
80 g masła
125 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Masło roztapiamy z czekoladą, następnie zestawiamy z ognia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (miksujemy ok. 5 min.) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy czekoladowej dodajemy przesiane suche składniki oraz masę jajeczną i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy), wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w 175 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w tortownicy przez ok. 20-30 min. a następnie wyciągamy ciasto.
składniki na polewę czekoladową:
100 g czekolady deserowej
60 g masła
wykonanie:
W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę i masło. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto.
wspaniałe ciasto! 🙂 kusząco wygląda 🙂