RSS

makaron penne z sosem pieczarkowo serowym

Kwiecień 28

makaron_z_sosem_piecz_ser
składniki:
makaron penne
250 g pieczarek
100 g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj)
50 ml śmietany, kwaśnej
1/2 cebuli
1 płaska łyżka mąki
1/2 łyżki soku z cytryny
ok. 125 ml wody
sól, pieprz
natka pietruszki

wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Pieczarki kroimy w talarki, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę dusimy. Podlewamy wodą. Na koniec dodajemy  śmietanę wymieszaną z mąką oraz kawałki serka. Całość mieszamy, aż serek się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy natką pietruszki.

 

Posted by on 28 kwietnia 2016 in dania główne, grzyby, makarony i kluski

3 komentarze

Tags: , , , ,

3 responses to “makaron penne z sosem pieczarkowo serowym

  1. Kasia Tapenda

    28 kwietnia 2016 at 02:01

    Asiu, dlaczego nie mieszasz sosu z makaronem.

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

     
    • Aśka

      29 kwietnia 2016 at 10:13

      Mieszam 🙂 podczas jedzenia na talerzu albo przed podaniem na patelni 😉 a na zdjęciach głównie chcę pokazać jak owy sos wygląda 🙂 pozdrawiam serdecznie

       
  2. naszlakusmaku

    28 kwietnia 2016 at 06:22

    uwielbiam takie dania, aż nabrałam chęci, pysznie wygląda 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *