RSS

sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Maj 20
sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

składniki na ciasto kruche:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 łyża smalcu
1 jajko
2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy.

składniki na masę serową:
1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego)
300 g cukru
250 ml śmietany, kwaśnej
125 ml oleju
2 jajka
4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
250 ml mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Jajka oraz żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową.

składniki na bezę z orzechami:

2 białka z ciasta
4 białka z masy serowej
5 łyżek cukru
ok. 80 g orzechów zmielonych
ok. 120 g orzechów posiekanych
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

składniki na masę kajmakową:
1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej.

składniki na prażony słonecznik:
200 g słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

wykonanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy słonecznik, mieszamy i prażymy na słoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.

sernik_ze_slonecznikiem

 

Posted by on 20 maja 2016 in Bez kategorii

15 komentarzy

15 responses to “sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

  1. wedelka

    20 maja 2016 at 10:48

    Jaki elegancki 🙂 Fajny pomysł z tą bezą 🙂

     
  2. anoni

    20 maja 2016 at 11:40

    w jakiej temp. pieczemy bezę? jaki wymiar blaszki?

     
    • Aśka

      20 maja 2016 at 12:03

      Wymiar blaszki mierzony u góry: 24x40cm, a bezę piekłam w tej samej temperaturze co sernik, jeśliby za mocno się przypiekała to można temperaturę zmniejszyć.

       
  3. Ania

    6 października 2016 at 18:37

    Czy można czymś zastąpić smalec?

     
    • Aśka

      8 października 2016 at 14:20

      można zastąpić prawdziwym masłem ale dobrej jakości smalec jest lepszy 🙂

       
  4. Grzegorz

    29 października 2016 at 12:21

    Hej,
    Dodałbym tylko info o temperaturze i czasie dla wstępnego podpiekania kruchego ciasta. Ja piekłem 15 minut w 210 stopniach,
    Aaa i popraw błąd w opisie wykonania masy serowej. W pierwszym zdaniu jest „Jajka oraz białka miksujemy”
    powinno być „Jajka oraz żółtka miksujemy”.

    pozdrawiam

     
    • Aśka

      29 października 2016 at 14:59

      Dzięki za uwagi 🙂 co do temperatur i czasu pieczenia / podpiekania to zawsze mam problem gdyż różnie to bywa z piekarnikami 😉

       
  5. Gosia

    13 grudnia 2016 at 17:37

    czy można pominąć warstwę z orzechami ?

     
    • Aśka

      14 grudnia 2016 at 12:35

      można pominąć 🙂 Będzie to nowy przepis, sernik z kajmakiem i słonecznikiem 🙂 i pewnie też kiedyś go wykonam, dzięki za pomysł 🙂

       
      • Gosia

        15 grudnia 2016 at 10:42

        a ja dziękuję za odpowiedź =) już od dawna mam chrapkę na ten sernik i *dotyk anioła* =) będą w tym roku gościć na moim świątecznym stole =) pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt =)

         
        • Aśka

          15 grudnia 2016 at 11:05

          polecam jedno i drugie ciacho 🙂 dziękuję za życzenia i również życzę Wesołych Świąt oraz udanych, smacznych wypieków 🙂

           
  6. moni123

    18 grudnia 2016 at 22:30

    A co można użyć zamiast oleju w serniku?

     
    • Renata

      20 grudnia 2016 at 08:30

      Możesz spróbować dodać rozpuszczony i schłodzony olej kokosowy albo rozpuszczone masło ale nie bardzo wiadomo jaki będzie tego skutek.

       
  7. P

    19 września 2017 at 22:05

    Czy ser powinien byc tlusty czy pol tlusty?

     
    • Aśka

      26 września 2017 at 20:35

      Taki jaki używasz przeważnie do pieczenia serników, ja używam prawdziwego, wiejskiego, tłustego.

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *