sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

69829

składniki na ciasto kruche:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 łyża smalcu
1 jajko
2 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. Przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto wałkujemy, przekładamy do dużej foremki (24cmx40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy.

składniki na masę serową:
1400 g sera białego (3 krotnie zmielonego)
300 g cukru
250 ml śmietany, kwaśnej
125 ml oleju
2 jajka
4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy orzechowej)
250 ml mleka
2 budynie waniliowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Jajka oraz żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, śmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę serową wylewamy na podpieczone cisto kruche. Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 180 st. C. Przed końcem podpiekania robimy bezę orzechową.

składniki na bezę z orzechami:

2 białka z ciasta
4 białka z masy serowej
5 łyżek cukru
ok. 80 g orzechów zmielonych
ok. 120 g orzechów posiekanych
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy na lśniącą bezę. Na koniec dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz np. kaszą manną i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy równomiernie na podpieczony sernik. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 min., po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia.

składniki na masę kajmakową:
1 puszka gotowego kajmaku lub samodzielnie ugotowane mleko skondensowane
200 g masła, w temperaturze pokojowej

wykonanie:
Masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gotową równomiernie rozsmarowujemy ma całkowicie zimnej bezie orzechowej.

składniki na prażony słonecznik:
200 g słonecznika
2 łyżki cukru
2 łyżki masła

wykonanie:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy słonecznik, mieszamy i prażymy na słoty kolor. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gotowy słonecznikiem posypujemy wierzch sernika, delikatnie wciskamy go w masę kajmakową.

sernik_ze_slonecznikiem

30 KOMENTARZE

  1. Wymiar blaszki mierzony u góry: 24x40cm, a bezę piekłam w tej samej temperaturze co sernik, jeśliby za mocno się przypiekała to można temperaturę zmniejszyć.

  2. Hej,
    Dodałbym tylko info o temperaturze i czasie dla wstępnego podpiekania kruchego ciasta. Ja piekłem 15 minut w 210 stopniach,
    Aaa i popraw błąd w opisie wykonania masy serowej. W pierwszym zdaniu jest „Jajka oraz białka miksujemy”
    powinno być „Jajka oraz żółtka miksujemy”.

    pozdrawiam

      • a ja dziękuję za odpowiedź =) już od dawna mam chrapkę na ten sernik i *dotyk anioła* =) będą w tym roku gościć na moim świątecznym stole =) pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt =)

    • Możesz spróbować dodać rozpuszczony i schłodzony olej kokosowy albo rozpuszczone masło ale nie bardzo wiadomo jaki będzie tego skutek.

  3. W skladnikach na bezę pisze o 1 łyżce kaszy mannej lub bułki tartej i o 1 łyżce mąki a w opisie wykpnania tego nie ma, mają być użyte czy nie?

  4. Fajna strona, fajny przepis tylko może ostrożniej z reklamami, bo tu reklama zasłania mi listę składników i teraz mam problem, żeby w ogóle skorzystać z Waszego przepisu.

  5. Super przepis.
    Wczoraj upieklam i nie bylo zadnych niespodzianek.
    W pracy wszyscy chcieli przepis newet mężczyzni dla zon… Bardzo dziekuję za wspanialy przepis I napewno wyladuje w moich ulubionych..

  6. Witam, mam pytanie odnośnie masy kajmakowej jak długo należy miksować masło, ma być na puszystą masę i wtedy dodajemy kajmak?
    Pozdrawia
    Sylwia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here