tarta z czereśniami

2438

składniki na ciasto:
250 g mąki orkiszowej
40 g cukru pudru
150 g masła, schłodzonego
1 jajko
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, sól oraz jajko. Składniki mieszamy. Dodajemy masło i przy pomocy noża siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy ciasto do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26cm średnica), razem ze ściankami. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 st. C. Z pozostałej części ciasta wykrawamy np. radełkiem paseczki.

składniki na nadzienie:
400-500 g czereśni
75 g cukru kryształu
30 g mąki ziemniaczanej
30 g masła

wykonanie:
Czereśnie myjemy i wypestkujemy. Dodajemy do nich cukier, mąkę ziemniaczaną oraz roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na podpieczone ciasto. Z wyciętych paseczków układamy plecionkę. Całość pieczemy w 180 st. C do zrumienienia się plecionki. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

tarta_z_czeresniami1

tarta_z_czeresniami

tarta_z_czeresniami2

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here