sernik z powidłem śliwkowym

3497

składniki:
1000 g sera białego
160 g cukru
125 ml oleju
5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
20 g kaszy manny
1 budyń waniliowy
20 g mąki ziemniaczanej
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
otarta skórka z 1/2 pomarańczy
dodatkowo:
ok. 35-40 szt herbatników kakaowych
ok. 200 g powideł śliwkowych
polewa czekoladowa
posiekane orzechy włoskie do dekoracji

wykonanie:
Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Dno blaszki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy przez ok 60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej na noc). Wystudzony sernik smarujemy równomiernie powidłem śliwkowym i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami.

sernik_z_powidlami1
(inspiracja z przepisu Mała Cukierenka)

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here