miodek jabłkowo śmietankowy z kajmakiem i orzechami

3802

składniki na ciasto miodowe:
750 g mąki orkiszowej lub pszennej
110 g cukru pudru
185 g masła
3 jajka
200 g miodu płynnego
1 i 1/2 łyżeczki sody

wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajka oraz miód, ponownie siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na trzy równe placki. Przekładamy do blaszki (ok. 21x32cm) i pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę jabłkową:
1000 g jabłek (u mnie szara reneta)
1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa
1 łyżka masła

wykonanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Następnie pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki.

składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
3 łyżeczki żelatyny
trochę wody

wykonanie:
W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy do połączenia się ze śmietaną.

dodatkowo:
ok. 3/4 puszki masy kajmakowej
100-150 g posiekanych orzechów włoskich

wykonanie ciasta:
Jeden z blatów umieszczamy w blaszce rozsmarowujemy na nim równomiernie masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Na nim równomiernie rozsmarowujemy masę śmietanową i przykrywamy ją trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here