zapiekanka ziemniaczana z mięsem

1297

zapiekanka_z_miesemskładniki:
800 g ziemniaków
600 g mięsa mielonego
1 marchewka
2 cebule
4 ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów 400 g
zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz do smaku

wykonanie:
Ziemniaki obrać i obgotować przez około 10 minut w lekko osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić w plastry.
Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulę i marchewkę. Wlewamy oliwę i dusimy przez ok. 6 min. mieszając od czasu do czasu.  Dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne 8 min. Na sam koniec dajemy pomidory, sól, pieprz, zioła i gotujemy ok. 15 min.

składniki na sos beszamelowy:
500 g mleka
20 g masła
40 g mąki
pół łyżeczki soli
2 szczypty gałki muszkatołowej

wykonanie sosu:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i mieszając gotujemy ok. 8 min. do chwili aż sos zgęstnieje.

sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne posmarować cienką warstwą tłuszczu. Wlać trochę sosu następnie ułożyć warstwę ziemniaków, warstwę mięsa, polać sosem, można posypać odrobiną sera żółtego i znowu warstwa ziemniaków, warstwa mięsa, odrobina sera żółtego i na koniec zalać resztą sosu. Piec prze ok. 35-45 min. w temperaturze 180-200 st.C.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here