wafelki z masą czekoladową i karmelizowanymi migdałami

1863


składniki:

6-7 płatów  wafli
200 g czekolady gorzkiej
120 g cukru pudru
200 g masła
15 ml wódki
1/2 łyżeczki cynamonu
120 g migdałów
60 g cukru

wykonanie:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie obieramy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy, aż się lekko skarmelizuje. Następnie dodajemy migdały, podgrzewamy i ruszamy patelnią, aż cały karmel pokryje migdały, gdy migdały się zarumienią przekładamy je do zastygnięcia na lekko naoliwiony talerz. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cynamonem. Czekoladę mieszamy z posiekanymi z karmelizowanymi migdałami i mieszamy z masą maślaną. Do całości wlewamy alkohol i mieszamy. Gotową masą przekładamy płaty wafla. Całość owijamy folią spożywczą i dociskamy deską do krojenia obciążoną rondelkiem z wodą. Wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem możemy wierzch polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here