pierniczki na choinkę

120
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
600 – 650 g mąki pszennej
300 g miodu
100 – 150 g cukru
125 g masła
1 jajko
40 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

wykonanie:
Do garnka wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą, cały czas mieszamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sodę, kakao, cynamon, jajko i wyrabiamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jeśli mieszanka miodowa będzie za ciepła, ciasto pochłonie więcej mąki. Wałkujemy cieniutko i wykrawamy ciasteczka, słomką do napojów robimy dziurki aby można było przewlec sznureczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 min. w temp. 175 st.C. Po upieczeniu, wykładamy na kratkę do ostudzenia i przekładamy do puszki lub słoja.

lukier

(Visited 425 times)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here