jabłka pod chrupiącą kruszonką

182
[Głosów:0    Średnia:0/5]

składniki:
1 kg jabłek
500 g wody
100 g masła
100 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Do naczynia miksującego Thermomix wkładamy masło, cukier, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy 8s/obr.6 kruszonkę przekładamy do innego naczynia. Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Jabłka obrane, wydrążone i pokrojone w ćwiartki wkładamy na przystawkę Varoma. Gotujemy 15 min/Varoma*/obr.1. Piekarnik ustawiamy na 180 st.C. Podgotowane jabłka układamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 35-40 min.

*Varoma – inaczej gotowanie na parze

(Visited 228 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here