składniki:
1/2 roztopionej margaryny lub masła
100 g drożdży
1/2 szkl. letniego mleka
1/2 szkl. cukru
500 g ugotowanych ziemniaków
4 jajka
2 łyżki octu lub spirytusu
ok. 1000 g mąki
tłuszcz do smażenia
marmolada do nadziania
cukier puder do posypania
wykonanie:
Drożdże rozrabiamy w letnim mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki, odstawiamy do podrośnięcia.
Do mąki dodajemy zmielone ziemniaki, margarynę, podrośnięte drożdże, ocet a na końcu ubite jajka z cukrem. Wyrabiamy ciasto, z którego wycinamy krążki, nakładamy marmoladę, zlepiamy i zostawić do wyrośnięcia. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. UWAGA! „Ciasta nie należy wałkować – brać po 2 grudki wyrobionego ciasta, nakładać marmoladę, formować kulki”. (Przepis od Joanny B. 🙂 )