przekładaniec maślano kawowy

2480

Deser niczym z PRL-u („mocno” maślany)

składniki:ciasto_kawowe
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szkl naparu mocnej kawy
175 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
2 kieliszki wiśniówki
24 szt. herbatników
świeże, z kompotu lub z nalewki owoce do dekoracji

wykonanie:
Kawę rozpuszczalną zalewamy z 2 łyżkami gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostygniętą rozpuszczalna kawę a następnie po jednym żółtku i cały czas ucieramy. Napar z mocnej kawy łączymy z alkoholem. Herbatniki moczymy w kawie z wiśniówką i układamy na papierze do pieczenia następnie wykładamy 1/3 kremu znowu warstwę mokrych herbatników i tak do wyczerpania składników. Ok. 3 łyżkami masy smarujemy ostatnia warstwę herbatników i dekorujemy np. wiśniami. Deser schładzamy w lodówce przez ok. 3 godz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here