pierogi z kaszą jaglaną i serem

1605

składniki na farsz:
250 g kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 łyżka oleju
350 g dobrego białego sera
2 cebule
masło
sól, pieprz

wykonanie:
Kaszę płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 1-1.5 godziny. Odlewamy wodę, w której się moczyła, przelewamy na sitku wrzątkiem. Do garnka wlewamy szklankę mleka, szklankę wody, 1 łyżeczkę soli oraz olej i zagotowujemy. Wsypujemy kaszę i na małym ogniu gotujemy ok. 15 min do momentu, gdy kasza będzie sypka.
pierogi_z_kasza_jag1Zdejmujemy z ognia i pod przykryciem zostawiamy na kilka minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy z masłem na patelni na złoty kolor.
Do ostudzonej kaszy dodajemy cebulę i ser biały. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy używając tłuczka do ziemniaków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

składniki na ciasto:
ok. 560 g mąki
190 g wody
2 jaja
20 g oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.
Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here