składniki na ciasto pierogowe:
ok. 500 g mąki
ok. 200 g wody
1 jajko
2 łyżki oleju
wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem.
składniki na farsz z brokułami:
ok. 300 g brokułu
70 g sera żółtego
130 g sera białego
1 mała cebula
4 ząbki czosnku (mniej lub więcej, wg własnego smaku)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia i okraszenia
opcjonalnie cybuchy, starty ser żółty do podania
wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 5 min.). Odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuły blendujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser żółty oraz ser biały. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Genialne nadzienie 🙂
wyglądają pysznie 🙂
pysznie wyglądają. Ciekawo czy można je zamrozić?