domowe pierogi z brokułami

    2439
    [Głosów:6    Średnia:5/5]

    składniki na ciasto pierogowe:
    ok. 500 g mąki
    ok. 200 g wody
    1 jajko
    2 łyżki oleju

    wykonanie:
    Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem.

    składniki na farsz z brokułami:
    ok. 300 g brokułu
    70 g sera żółtego
    130 g sera białego
    1 mała cebula
    4 ząbki czosnku (mniej lub więcej, wg własnego smaku)
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia i okraszenia
    opcjonalnie cybuchy, starty ser żółty do podania

    wykonanie:
    Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 5 min.). Odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu.  Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuły blendujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser żółty oraz ser biały. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

    pierogi_z_brokulem1

    pierogi_z_brokulem

    pierogi_z_brokulem3

    (Visited 3 646 times)

    2 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here