domowe pierogi z brokułami

18215

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 500 g mąki
ok. 200 g wody
1 jajko
2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem.

składniki na farsz z brokułami:
ok. 300 g brokułu
70 g sera żółtego
130 g sera białego
1 mała cebula
4 ząbki czosnku (mniej lub więcej, wg własnego smaku)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia i okraszenia
opcjonalnie cybuchy, starty ser żółty do podania

wykonanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 5 min.). Odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu.  Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuły blendujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser żółty oraz ser biały. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

pierogi_z_brokulem1

pierogi_z_brokulem

pierogi_z_brokulem3

3 KOMENTARZE

Skomentuj kosze na pranie Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here