
składniki na ciasto naleśnikowe:
250 g mąki
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
2 jajka
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
dodatkowo: olej do smażenia
wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor, na lekko natłuszczonej i rozgrzanej patelni.
składniki na nadzienie orzechowe:
250 g zmielonych orzechów włoskich
200 ml mleka
3 łyżki cukru
wykonanie:
Mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy orzechy i gotujemy, aż powstanie gęsta masa.
sos do zapiekania:
250 ml śmietany kremówki 36 %
2 łyżeczki miodu
dodatkowo do podanie:
bita śmietana
grubo posiekane orzechy włoskie
wykonanie:
Śmietanę mieszamy z miodem.
Placki naleśnikowe smarujemy nadzieniem, zwijamy w rulon. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem śmietanowym i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 20 min. w 180 st. C. Gotowe naleśniki podajemy z bitą śmietaną i posiekanymi orzechami.