składniki na ciasto kruche:
500 g mąki pszennej
125 g cukru
125 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szkl śmietany
2 jaja
1 łyżeczka sody oczyszczonej
wykonanie:
Mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz sodę mieszamy, przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem.
Jaja, cukier oraz śmietanę ubijamy. Ubitą masę wykładamy na mąkę posiekana z masłem i zagniatamy ciasto. Ciast ważymy i dzielimy na 4 równe części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 35×20. Każdą wykładamy papierem do pieczenia. Kawałek ciasta rozwałkowujemy lekko na stolnicy a następnie przenosimy na blachę i rozwałkowujemy już na blasze za pomocą małego wałeczka na cienki placek. Ciasta pieczemy w temp.180 st. C ok. 10-15 min.
składniki na krem:
750 g mleka
250 g cukru
250 g masła
50 g mąki ziemniaczanej
3 jaja
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka ekstraktu waniliowego
wykonanie:
W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Jaja miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem. Do wrzącego mleka wlewamy zmiksowaną masę gotujemy na maleńkim ogniu bardzo dokładnie mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka.
posypka:
50 g wiórek kokosowych
Wiórka wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na rumiano.
Upieczone placki przekładamy gorącą masą (gdyby masa wyszła rzadka to odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia i lekko tężejącą przekładamy ciasta), ostatni placek smarujemy również masą i posypujemy prażonymi wiórkami.
Ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
bardzo fajny krem smietanowy 🙂
Wygląda pieknie, wprost idealnie
dzięki 🙂
znakomite!
Wygląda zachęcająco, a krem prosty i smaczny.
Jaka śmietana ma byc do ciasta ?
Kwaśna, zwykła 18%