aniołek – komunijne ciasto z kremem waniliowym

    5048
    [Głosów:11    Średnia:2.7/5]

    składniki na ciasto kruche:
    500 g mąki pszennej
    125 g cukru
    125 g masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl śmietany
    2 jaja
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    wykonanie:
    Mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz sodę mieszamy, przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem.

    Jaja, cukier oraz śmietanę ubijamy. Ubitą masę wykładamy na mąkę posiekana z masłem i zagniatamy ciasto. Ciast ważymy i dzielimy na 4 równe części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 35×20. Każdą wykładamy papierem do pieczenia. Kawałek ciasta rozwałkowujemy lekko na stolnicy a następnie przenosimy na blachę i rozwałkowujemy już na blasze za pomocą małego wałeczka na cienki placek. Ciasta pieczemy w temp.180 st. C ok. 10-15 min.

    składniki na krem:
    750 g mleka
    250 g cukru
    250 g masła
    50 g mąki ziemniaczanej
    3 jaja
    1 szklanka śmietany 18%
    1 łyżka ekstraktu waniliowego

    wykonanie:
    W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem. Jaja miksujemy ze śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz ekstraktem. Do wrzącego mleka wlewamy zmiksowaną masę gotujemy na maleńkim ogniu bardzo dokładnie mieszając, żeby masa nie przywarła do dna garnka.

    posypka:
    50 g wiórek kokosowych
    Wiórka wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na rumiano.

    Upieczone placki przekładamy gorącą masą, ostatni placek smarujemy również masą i posypujemy prażonymi wiórkami.
    Ciasto odstawiamy na noc w chłodne miejsce.

    (Visited 36 136 times)

    7 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here