
składniki na biszkopt jasny:
3 jaja
100 g cukru
60 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na min. 12 godz.) i kroimy na 2 części.
składniki na biszkopt ciemny:
4 jaja
160 g cukru
100 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, kakaem oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 25 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia i kroimy na 2 części.
składniki na masę budyniową:
1000 g mleka
240 g cukru
4 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
400 g masła
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
wykonanie:
600 g mleka zagotowujemy z cukrem, do pozostałego mleka wsypujemy budyń oraz mąkę, dokładnie roztrzepujemy trzepaczką, aby nie było grudek. Do wrzącego mleka wlewamy budyń z mąką i zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Masę dzielimy na połowę: do jednej części dodajemy pokruszoną czekoladę do drugiej 2 łyżki soku z cytryny.
poncz:
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl wody
ponadto:
rurki waflowe na obłożenie tortu
kolorowy opłatek
masa maślana do przyklejenia kolorowego opłatka
wstążka
składniki na masę maślaną:
125 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 łyżki mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
wykonanie:
Masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy stopniowo 3/4 cukru oraz sól. Gdy składniki się połączą dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę.
Wykonanie tortu: biszkopt ciemny – 1/2 masy z czekoladą – biszkopt jasny – 1/2 masy cytrynowej – biszkopt ciemny – 1/2 masy z czekoladą – biszkopt jasny.
Boki tortu smarujemy pozostałą masą cytrynową i przyklejamy rurki waflowe. Wierzch tortu smarujemy ok. 3 łyżkami masy maślanej, przyklejamy opłatek. Resztę masy przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy pustą część tortu między opłatkiem a krawędzią. Na końcu zawiązujemy kokardkę.
Mam pytanie co do ciemnego biszkoptu czy do niego nie dodajemy kakao? Poniewaz w przepisie go nie a jak z tych skladnikow otrzymac taki ciemny biszkopt?
Dzięki za uwagę, już uzupełniłam brak. Pozdrawiam
Mam pytanie dotyczace jasnego biszkoptu. Czy do jasnego biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia? Poniewaz w ciemnym dodajemy….
W tym przypadku proszku do pieczenia nie dodajemy.
Dziękuje za informacje właśnie się biorę za biszkopty, mam nadzieje że mój tort wyjdzie tak samo piękny i pyszny 😉
Mam nadzieję, że wszystko się uda i będzie smakował 🙂