domowe lody truskawkowe

2352


składniki (na ok. 1 l lodów) :

200 g truskawek mrożonych
1 całe jajko*
1 żółtko*
250 ml śmietanki kremówki 30%
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
opcjonalnie:
rożki waflowe

wykonanie:
Truskawki blendujemy. W kąpieli wodnej ubijamy jajko z żółtkiem oraz cukrem na puszystą i kremową masę. Następnie zestawiamy z ognia i ubijamy jeszcze ok. 5 min. Śmietankę ubijamy na sztywno. Zmiksowane owoce dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę. Całość delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do prostokątnego pojemnika, zamykamy pokrywką i wstawiamy do zamrażalki na ok. 5 godz. lub na noc. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażalki na ok. 15 – 20 min., aby łatwiej było nam serwować.

*Jajka powinny być ze sprawdzonego źródła. Przed użyciem sparzamy wrzątkiem.

2 KOMENTARZE

Skomentuj kornik Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here