ciasto dotyk anioła

41414

składniki na ciasto:
135 g mąki
220 g cukru
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki (25×21 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.

składniki na krem:
500 ml śmietany 18 % lub 30%
200 g białej czekolady
120 g śmietany w proszku – śnieżki (2 opakowania)
250 g wiórek kokosowych
ok. 100 g płatków migdałowych (do posypania)

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, wlewamy śmietanę 18%, mieszamy. Do wystudzonej masy wsypujemy śmietankę w proszku i powoli miksujemy, na koniec dodajemy kokos i jeszcze chwilkę miksujemy. Na jednym blacie biszkoptu rozsmarowujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim blatem a na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość schładzamy i przechowujemy w lodówce. /inspiracja z przepisu Justyny Milczanowskiej, dzięki było pyszne 🙂 /

ciasto dotyk anioła

27 KOMENTARZE

  1. Ciasto rewelacyjne 🙂 idealnie słodkie i lekkie, wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły 🙂 dziękuje za przepis i dodaję do listy moich ulubionych ciast 🙂 pozdrawiam serdecznie

  2. Fantastyczny blog 🙂 świetne przepisy 🙂 świetne fotki:) jestem tu pierwszy raz ale z pewnością jeszcze nie raz wrócę:) pozdrawiam autorkę i czytelników:)

Skomentuj Anonim Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here