
składniki na ciasto:
135 g mąki
220 g cukru
4 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
wykonanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) foremki (25×21 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty.
składniki na krem:
500 ml śmietany 18 % lub 30%
200 g białej czekolady
120 g śmietany w proszku – śnieżki (2 opakowania)
250 g wiórek kokosowych
ok. 100 g płatków migdałowych (do posypania)
wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy, wlewamy śmietanę 18%, mieszamy. Do wystudzonej masy wsypujemy śmietankę w proszku i powoli miksujemy, na koniec dodajemy kokos i jeszcze chwilkę miksujemy. Na jednym blacie biszkoptu rozsmarowujemy 3/4 kremu, przykrywamy drugim blatem a na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część masy i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość schładzamy i przechowujemy w lodówce. /inspiracja z przepisu Justyny Milczanowskiej, dzięki było pyszne 🙂 /
ciasto dotyk anioła
Dziękuję za miły komentarz 🙂
Cudownie delikatne i leciutkie 🙂
Smakuje jak rafaello. Jest bardzo pyszne!
Cieszę się, że smakowało 🙂 Dziękuje za miły komentarz 🙂 pozdrawiam
Tak. Na opakowaniu pisze: śnieżka bita śmietana. Pozdrawiam.
Tak, zwykła 18%.
Hmm… trudno mi powiedzieć, gdyż robiłam to ciacho na zwykłej kwaśnej śmietanie.
Mam pytanie śmietana 18% w kubku takim jak joogurt czy w kartoniku??
Tak, taka w kubku.
kwaśna śmietana 18% czy słodka 18% bo nadal nie wyjasnione.
KWAŚNA 18%.
To czemu w przepisie jest tez 30%¿?
Bo ja użyłam kwaśnej 🙂 a są osoby, które użyły 30% i też ciasto było dobre 🙂
Ciasto rewelacyjne 🙂 idealnie słodkie i lekkie, wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły 🙂 dziękuje za przepis i dodaję do listy moich ulubionych ciast 🙂 pozdrawiam serdecznie
Bardzo mi miło 🙂 również pozdrawiam
Przepraszam, ale czy Śnieżka jest konieczna?
W tym przepisie tak, ale można sobie go zmodyfikować 🙂
Dzisiaj robilam:-) wyszlo pyszne..slodko kwasne..bede robila czesciej:-)
Cieszę się, że wyszedł, i że posmakował. Pozdrawiam 🙂
A 135g mąki i 220g cukru to ile to szklanek?
To ok. 1 niepełna szklanka mąki i 1 szklanka cukru
i mam ciasto na komunie do pieczenia tego mi było trzeba
Polecam również inne ciasta na przyjęcie komunijne, zebrane tutaj 🙂 https://domowysmakjedzenia.pl/category/okazjonalnie/przyjecie-komunijne/ciasta-przyjecie-komunijne/
Fantastyczny blog 🙂 świetne przepisy 🙂 świetne fotki:) jestem tu pierwszy raz ale z pewnością jeszcze nie raz wrócę:) pozdrawiam autorkę i czytelników:)
Wygląda na łatwe, a prawdopodobnie i tak mi nie wyjdzie. 😉 Postaram się przetestować.
Polecam 🙂 na pewno wyjdzie 🙂 pozdrawiam 🙂
Można delikatnie np. herbatą ale moim zdaniem nie potrzeba 😉